Casanova. Mænd skal turde tage kvinder, som skal turde tage imod. Det hævder Danmarks selvudråbte førsteelsker, Jakob Olrik.

Jakob Olrik: Kvinde kend din mand – få det bedste ud af ham! Ghostwritet af Anne Mette Futtrup. 208 sider. Vejl. pris 250 kr. Politikens Forlag.

Af RASMUS DAHLBERG

At mænd er fra Mars og kvinder fra Venus, har været kendt, siden John Grey udgav sin selvhjælpsbog for samlivsramte par tilbage i 1992.

Man skulle imidlertid tro, at de seneste årtiers teknologiske fremskridt inden for rumfart ville have gjort det lidt lettere at tilbagelægge denne interplanetare distance. Men efter at have læst sexolog Jakob Olriks guidebog til kvinder om mænd, kommer man i tvivl. Tilsyneladende er der en stort set uoverskridelig grænse i rum-tiden mellem de to sfærer, som mænd og kvinder lever i.

Det skyldes blandt andet, at femininitet er væren, mens maskulinitet er gøren, og hvis de to roller bliver blandet sammen, ender hun med en slap Alfa Konsensus, som i Allan Olsens sangtekst bliver spiddet af sønnen med spørgsmålet: »Sig mig hvordan ka’ man se hvaffen én der er hannen?«

Hensigten med bogen er at hjælpe kvinder til at få mere ud af deres mænd ved dels at forstå og acceptere mandens måde at se verden på, dels at ændre egen adfærd, så den i højere grad lever op til mænds forestillinger om, hvad kvinder skal og bør gøre. For eksempel udløser orgasme forskellige kemiske reaktioner hos mænd og kvinder: Hun vil nusse, mens han vil sove. Løsningen er at lade ham sove, lyder det knivskarpe råd fra sexologen, som mener, at danske mænd generelt er »tynget af kvindelige kulturelle værdier« gennem opdragelse og uddannelse.

Formen er personlig – meget personlig. Selv om det måske kan tolkes som misundelse fra anmelderens side, må man håbe, at nogle af de mange udstillede erobringer er opdigtede. Ellers er det i hvert fald synd for daten, som havde et stykke toiletpapir siddende mellem balderne, da akten skulle til at begynde.

Enkelte steder går Olrik efter denne anmelders mening for langt i sin åbenhjertighed, for eksempel da han forklarer, hvad der egentlig foregår i Fakta og Fitness.dk: »Allerhelst vil vi have jer uden tøj på. Og det er netop sådan – splitternøgne – vi forestiller os kvinder, hver gang vi ser på dem. Om det er ved køledisken i supermarkedet, om det er på cykel gennem byen, om det er til møde på job, om det er til træning i fitnesscentret. Alle kvinder bliver kortvarigt imaginært nøgne for mænds indre blik.«

Det nærmer sig kønsforrædderi. Ligesom en tryllekunstner ikke afslører branchens forretningshemmeligheder, bør en rigtig mand heller ikke på denne måde snigløbe alle os, som med fornøjelse og en vis succes anvender ovennævnte metode.

Jakob Olrik efterlyser mere flirt overalt i det danske samfund, herunder legende øjenkontakt hos bageren i joggingtøj klokken syv om morgenen. Det er nok lidt meget at kræve af den autoriserede danske mand på rundstykke- og dagmartærte-mission, men selvfølgelig kunne det være rart med en anelse mere glimt i øjet i hverdagen. De numselussinger, som Olrik har researchet grundigt i Brasilien, bliver vi dog nok aldrig klar til, især ikke nu hvor karnevallet har forladt Fælledparken til fordel for Ørestaden.

Vi får til gengæld en grundig indføring i »listepiksyndromet«, som dækker over mange mænds trang til at snige sig ind på den sovende kvinde, som først for sent opdager, hvad der er på færde mellem hendes ben.

En af Olriks grundlæggende pointer er, at der skal være forskel på kønnene. Mænd skal have hår på brystet, og de kvindelige former fremhæves bedst af høje hæle og langt, bølgende hår. Hvis man for en stund glemmer alt om egalitetsideologi og fissefloksfeminisme, er det vanskeligt at være uenig i, for er der noget mere trist end at komme ind på en bar, hvor alle – både mænd og kvinder – hipster-ligner hinanden?

Olrik kalder det en reduktion til »kønsmæssige neutraler« i en af de få passus, hvor bogens lixtal hæver sig over anmelderens skonummer.

Det er oplagt, at udglatning af alle forskelle fjerner gnist og spænding. Men samtidig er det også en gang stupidt mandschauvinistisk bullshit at lukke ud, for en iskold bitch i stiletter eller en steroidbøf med Blachman-nedknapning bør tabe til en varm kvinde i beige cardigan eller en god mand, som tager tidligt hjem fra Andy’s Bar for at køre sønnike til fodboldstævne lørdag morgen. Skønheden er i nuancerne, Olrik.

At læse denne bog er som at tilbringe en aften til en fest, hvor et eller andet fjols har taget verdens mest irriterende selvpromoverende scorekarl med. Der er for så vidt mange gode pointer gemt inde mellem erobringsnarrativerne om blandt andet monogami versus polyamori og styrker og svagheder ved pornobrug, men desværre drukner de i safterne fra utallige kortvarige tilfredsstillelser. Man ligger tilbage, forladt og misbrugt, og fortryder, at man endte med Jakob Olrik.

Weekendavisen, 31.05.13

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *