Truckervask: Tag på landevejen med de store drenge –  turen er ikke for sarte sjæle

Michael Ravn: Georgia Boy – truckerhistorier fra landevejen. 223 sider. 249 kroner. TURBINE forlaget.

Af RASMUS DAHLBERG

Jeg bekender, at jeg engang har været til truckerstævne. Det var i firserne, jeg havde stadig kasserollefrisure, og Mr. President underholdte. Jeg betragtede de store, skinnende motormonstre med behørig benovelse og lyttede til chaufførernes kodesprog, hvor udtryk som ”Okie-dokie” og ”10-4” blev bralret ud mellem imponerende overskæg eller komplette lokumsbrætter. Måske forlod jeg Odense Dyrskueplads med håbet om selv en dag at komme til at sidde bag rattet i Scania med ildsprudlende drager ned langs siden – jeg husker det ikke. Det er i hvert fald ikke en drøm, jeg har forfulgt siden. Men så er det jo godt, at andre har kørt verdens landeveje tynde, og at denne livsstil nu foreligger beskrevet for os asfaltjomfruer i bogform.

Hovedpersonen er Georgia Boy med det borgerlige navn Willy Davidsen og året 1949 stående på fødselsattesten. Med mere end otte millioner kilometer i førerhuset bag sig er han en af Danmarks mest erfarne langturschauffører – og vist samtidig en af de mere lune af slagsen. Kombinationen af kilometer under køleren og mængden af historier fra de varme lande har animeret journalist Michael Ravn til at nedskrive Georgia Boys fragmentariske erindringer og udgive dem med 50.000 kroner i støtte fra den nyetablerede FDE Fonden med adresse i Padborg.

Vi følger Georgia Boys udvikling fra barndomshjemmet på Fyn, som ikke var rigt, ”men på kærlighed og sammenhold var der ingen smalle steder”, til eksportchauffør med diesel i årene. Der dukker masser af finurlige bipersoner op undervejs, f.eks. nærige Store Jens, som drikker igennem til Røde Helges fødselsdag på parkeringspladsen Paridiso ved Gardasøen og først senere opdager, at det er hans egen last af Ceres-øl til Italien, der er gjort indhug i. Men det er ikke sjov og ballade det hele: De bedste afsnit handler om farerne ved livet som langturschauffør, som omfatter overfald, korrupte toldere, drive-by shootings og fatale møder med bremseløse modkørende på smalle iranske jordveje. Også indblikket i det specielle forhold mellem mand og kone, som udvikles gennem flygtige udvekslinger af vasketøj og rene klæder på en parkeringsplads i Padborg, er interessant. Så ser man gennem fingre med historierne om spritkørsel gennem Europa med tyve tons på krogen.

Det er dybest set dristigt af Turbine Forlaget at sende et anmeldereksemplar af denne bog til nærværende avis. Intet ville være lettere for denne anmelder end at hudflette udgivelsen for dens ubehjælpsomme sprog, den håbløse opsætning, de elendige illustrationer og den tåkrummende, nostalgiske glorificering af en flok kulturløse lurendrejere, fartsyndere og cigaretsmuglere, som i dag har set sig udkonkurrerede af underbetalte ’PO-lakker’. Vi hører om besøg hos østeuropæiske ludere og præsenteres for vitser på lumre, at køleren rødmer. Visse steder er fremstillingen så pinlig og naivt tårepersende, at man som læser lover sig selv ikke at miste flere hjerneceller på dén konto. Men alligevel er Georgia Boy en vellykket bog. Den gør nemlig lige præcis dét, den lover: fortæller nogle røverhistorier fra et liv på landevejen, som giver et farverigt indblik i en verden, hvor røven betegnes som stedet, ”hvor ryggen deler sig i to”.

Målgruppen er ligeså klart defineret som dengang, jeg var til truckerstævne i Odense. Det er konerne og børnene, som har siddet hjemme i parcelhusene og ventet, mens far var på langtur til Støvlelandet, det er drenge i alle aldre, som tager kasket på og gør ”tegnet” for at få et trut i hornet, når en af landevejens kæmper kører forbi, og så er det truckerne selv, som i årtier har fortalt og genfortalt hinandens historier i en moderne dieseldrevet version af oldtidens mundtlige fortællinger. Nu har de fået deres egen udgave af Odysseen og Iliaden. Michael Ravn er ingen Homer, Georgia Boy matcher ikke helt Odysseus i heltestatus, og heksameter har veget pladsen for en prosa, som i bedste fald må betegnes som lige ud ad landevejen. Nu skal den bare indlæses som lydbog af Peter Belli og gøres tilgængelig for udlån på biblioteket i Padborg. Keep on trucking, Good Buddy!

Weekendavisen, 25.05.2012

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *