Dødsruten: Gå København rundt i hælene på mordere, ofre og mistænkte gennem hundrede år.

Peer Kaae: Gerningssteder. En kriminalvandring gennem Københavns mord. 224 sider. 250 kr. People’sPress.

Indrømmet – lystlæsning af historier om autentiske drabssager og gerningssteder er en guilty pleasure for denne anmelder. Kuldegysningerne over konfrontationen med mordvåbenets karakter. Åren, som dunker i halsen, mens den unge kvinde jagtes gennem cykelkælderen. Tilfredsstillelsen, når en ihærdig efterforskningsindsats endelig bærer frugt, og gerningsmanden knaldes på en enkelt fejl. Og hvem har ikke taget sig selv i at reflektere over det perfekte mord? Konen, som slår ægtemanden ihjel med en frossen lammekølle og efterfølgende serverer den for politibetjentene. Eller måske det misforståede geni, som i en sen aftenstund fylder miltbrandssporer i en konvolut til anmelderen på avisen.

Journalist Peer Kaae, hvis generalieblad tæller dunkle steder som Se og Hør, har tidligere beskæftiget sig med dobbeltmordet på Peter Bangs Vej i hele to bøger. Nu går han hele vejen og inviterer med på en kriminalvandring rundt på broerne, Frederiksberg og Amager. Bogen er delt op i kvarterer, komplet med kort og små tal, som henviser til konkrete gerningssteder. Peer Kaae har også været ude for at fotografere opgange og rækkehuse, hvor der er foregået de mest bestialske ting bag lukkede døre. Lige her er vi meget tæt på undertegnedes grænse for utidig krænkelse af privatlivets fred – ét er historiske fotos fra sladderpressen og politiets gemmer, noget andet er at bygge bro fra fortidens gerninger til nutidens beboere, som må formodes helt uskyldige, indtil det modsatte er bevist.

Men med disse etiske forbehold er bogen fuld af spændende kriminalhistorier, både gamle travere som englemagersken Dagmar Overby, der for hundrede år siden tog imod fremmede kvinders spædbørn, hvorefter hun brændte dem i kakkelovnen i sin lejlighed på Enghavevej 21, 1. t.v.

Det mystiske dobbeltmord på ægteparret Jacobsen på Peter Bangs Vej 74 den 19. februar 1948 er naturligvis også med, ligesom turen går forbi Købmagergade 43, hvor den unge politiassistent Jesper Egtved Hansen en tidlig novembermorgen i 1988 blev offer for Blekingegadebanden under flugten efter det dramatiske røveri på postkontoret kort forinden. Men det er nu de mere ukendte historier, som får bogen til at hæve sig en anelse over gennemsnittet af bøger om gamle kriminalsager på markedet. Mode-tandlægen Holger Winthers trekantseskapader, som endte tragisk for en af de involverede kvinder i 1961, er fascinerende læsning, ligesom historien om mordet på den stakkels Emmy Hemme, der under et kortspil ved sit eget stuebord i 1975 blev det tilfældige offer for en gal mand med et oversavet haglgevær.

Peer Kaae forsøger sig med gerningsstedsanalyser og psykologiske profiler inspireret af FBI-eksperter, men disse hæver sig sjældent over Ekstra Blads-niveau. Han har også foretaget privat efterforskning af flere af sagerne og mere end antyder, hvem gerningsmændene til nogle af de uopklarede drab efter hans mening er. Her sætter bogen sig mellem to stole, for selv om ideen om en blodig rejsefører måske er lidt usmagelig, er det mere problematisk at udpege næsten navngivne personer som drabsmænd. Alligevel læser man videre og gyser over stump vold, tilfældige drab og meningsløst tab af liv. Sprogligt er bogen ingen stor oplevelse, og især billedteksterne kunne have haft godt af lidt mere opmærksomhed. Det er jo altid de små fejl, man bliver knaldet på i sidste ende.

Weekendavisen, 27.06.14

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *