Nethandel. Jeff Bezos har banket en forrygende forretning op med store omkostninger undervejs.

Brad Stone: Amazon.com – Historien om Jeff Bezos og butikken, der har alt. Oversat af Louise Ardenfelt Ravnild. 388 sider. Vejl. pris 350 kr. Gyldendal Business.

Af RASMUS DAHLBERG

Vis mig din bogsamling, og jeg skal sige dig, hvem du er. Er du til krimier, mangler du nok spænding i din hverdag. Og hvis der er lidt for meget uopsprættet Proust og Joyce på hylderne, prøver du formentlig at gøre dig klogere, end du egentlig er. IT- og erhvervsjournalisten Brad Stone blev under et interview med internetgiganten Amazon.coms grundlægger og enehersker, Jeff Bezos, lidt overraskende selv udsat for et spørgsmål, som afslørede, hvad der lå på hans biografis hovedpersons natbord: »Hvordan har du tænkt dig at gribe den narrative fejlslutning an?« Dette udtryk, som stammer fra Nassim Nicholas Talebs The Black Swan (2007), betegner menneskets medfødte trang til at konvertere komplekse fænomener til enkle fortællinger.

For Bezos selv har historien om Amazon.com aldrig været enkel eller lineær. Han var et højtbegavet barn af en ung mor og en drikfældig far, som tidligt blev skiftet ud med en cubansk stedfar, der efter at være undsluppet Castroland aldrig forspildte chancen for at lovprise det liberale USA ved middagsbordet. Opfindertypen Bezos nød især godt af samværet med morfaren, som arbejdede for den militære forskningsorganisation ARPA, der udviklede forløberen for internettet.

Iværksætteren i Jeff Bezos blev født, mens han i begyndelsen af 1990erne sad i en hedgefond på Wall Street og var frustreret over de store virksomheders generelle modstand mod at udfordre tingenes tilstand. Han gik solo og begyndte stædigt at tilknytte de klogeste (og skæveste) hoveder, han kunne finde. Men det var aldrig Bezos’ idé at skabe en internetboghandel. Nej, ambitionerne har hele tiden været større: Han ville opbygge et IT-firma, som kunne hjælpe kunderne med at foretage købsbeslutninger i verdens største butik. At det begyndte med bøger skyldtes først og fremmest, at det er en standardvare med masser af kvalitativ metadata, som samtidig er lettere at pakke og sende end for eksempel sportsudstyr eller legetøj.

Bogen er fuld af historier om en kolerisk Bezos, som går amok under møder og råber og skriger ad sine medarbejdere, ligesom der er talrige eksempler på, hvor dårligt de ansatte i Amazon.com generelt er blevet behandlet: Bezos nægtede at lade sine hårdtarbejdende topchefer flyve på business class, og medarbejderne måtte selv betale for parkering ved arbejdet og snacks fra automaterne, når de arbejdede over under julehandelen, samt kæmpe bravt for at få installeret aircondition under de sundhedsskadelige hedebølger inden døre i distributionscentrene. Det var altså langtfra altid den rene Løkke at arbejde for Bezos, som kun har haft hån tilovers for søgen efter work-life balance. Men Amazon.coms grundlægger har fra starten været gjort af samme stof som Steve Jobs og Bill Gates. Bezos var simpelthen en så visionær og motiverende leder, at folk som i enhver kult glemte alt om tab af rettigheder, nedværdigende behandling og lav løn, så længe de fik mulighed for at være en del af den fantastiske historie.

At Amazon.com hele vejen igennem har været den forretningsmæssige manifestation af Jeff Bezos’ person ses for eksempel i den kamp om det digitale musikmarked, som udspillede sig i midten af 00erne. Bezos havde oprindelig holdt fast i bogen som Amazon.coms primære produktkategori af den simple årsag, at han selv elskede bøger, hvilket medvirkede til at skabe den største og mest dynamiske virtuelle boghandel i verden. Men da slaget skulle stå om musikken i CD’ens aftenstund, tøvede Bezos af den simple årsag, at han ikke interesserede sig for musik. Derfor blev det Apples Steve Jobs, som elskede Dylan og havde kærestet med Joan Baez, der sejrede med iTunes. Til gengæld proklamerede Bezos bramfrit på et møde i 2004, at Amazon.com selv ville udvikle hardwaren til en håndholdt e-bogslæser, hvorved succesen Kindle var født. Beskeden til udviklerne var enkel: »I skal kombinere min BlackBerry og min bog,« sagde Bezos og stillede så sine sædvanlige uhyrlige krav til innovation, perfektion og perspiration.

Den frustration, Bezos tidligt i sit arbejdsliv følte over, at markedets store spillere ikke turde udfordre sig selv, driver ham stadig. Han er besat af rummet og vil vist i virkeligheden gerne have været astronaut, og så må man jo sideløbende med sin kerneforretning grundlægge og drive en virksomhed med fokus på udvikling af rumfartsteknologi. Det er dog i virkeligheden hverken de vilde visioner eller den koleriske karakter, som er det mest interessante i Brad Stones velskrevne og gennemresearchede kombinerede biografi og virksomhedshistorie. Krigen mod kompleksiteten var dér, hvor slaget for alvor skulle vindes for den ambitiøse Bezos, og beskrivelserne af, hvordan Amazon.com på kanten af kaos håndterede sine succeser uden at knække nakken på millioner af julehandler og utallige nedbrud i distributionssystemet er dybt fascinerende læsning.

Jeff Bezos har om nogen bidraget til, at det i dag ikke længere er den bogsamling, som står på hylderne derhjemme og samler støv, man skal bede om at se, for at fortælle nogen, hvem de er. Den sandhed ligger i stedet begravet dybt i Amazon.coms servere i form af Wish Lists, søgehistorik og den enorme kumulerede elektroniske viden om hvert eneste lille, uskyldige klik, man nogensinde har foretaget i verdens største altmuligbutik.

Men det var aldrig Bezos’ idé at skabe en internetboghandel – ambitionerne har hele tiden været større: Han ville opbygge verdens største butik.

Weekendavisen, 06.06.14

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *