Revolution. Fabrikken i dit hjem skaber uanede muligheder for vækst.

Chris Anderson: Makers: Den nye industrielle revolution. Oversat af Annette Rosenberg. 272 sider. 300 kr. Lindhardt og Ringhof.

Af RASMUS DAHLBERG

Anmelderens 62-årige mor på efterløn er en del af den nye industrielle revolution.

Det stod klart allerede en tredjedel inde i Chris Andersons tankevækkende bog om mikroiværksættere, desktop-produktion og open source-design. Hun forspilder nemlig sjældent en chance for at uploade fotos fra familiefester, ferier og hverdagens små og store begivenheder til en af de mange webtjenester, som få dage senere kvitterer med en smuk fotobog fra oldemors 90-års fødselsdag eller et par vægkalendere med søde, smilende børnebørn.Fotovirksomheden Kodak gik for nylig konkurs, og det er blandt andet på grund af min mor.I de gode gamle dage købte hun en film, som Kodak havde lavet på en fabrik, og satte den i sit kamera, og når de 24 eller måske 36 billeder var taget (nogle gange fik man et par ekstra, hvis man var heldig), sendte hun filmen ind til fremkaldelse. I dag foregår hele den proces i digitalkameraet og på computeren, og det kostede Kodak livet, fordi de blev overhalet indenom af nye aktører, som var hurtigere og smartere til at forstå den teknologiske udvikling.Til gengæld er der vokset en ny økono-mi op, som udnytter, at billeder består af informationer, som er velegnede til at overføre via internettet. Goodbye Kodak – velkommen T-shirts, musemåtter, kaffekrus og fotobøger med din egen hund, dine børn eller dig selv på.

Chris Anderson er chefredaktør på det übercoole tech-magasin Wired og stod bag bestselleren The Long Tail (da. 2007), som handlede om de nye muligheder for nicheprodukter og udnyttelse af flere led i værdikæden, som nettet med dets enorme mængde brugere åbnede for.

Pointen er, at det er lige meget, at dit produkt kun henvender sig til 0,1 procent af de mulige købere, hvis din butik er let tilgængelig for alle mennesker på hele kloden.Netboghandelen Amazon var med sin vellykkede kombination af enormt udvalg og personlig målretning af markedsføring blandt de første store succeser og er i dag en mastodont på den digitale markedsplads. Nu går Chris Anderson skridtet videre og beskriver en verden, hvor ikke kun design, salg og markedsføring foregår online ved hjælp af computeren på skrivebordet – nu rykker selve produktionen også hjem til os.»Makers« betegner en ny type opfindere, som har markant kortere fra idé til iværksætteri end tidligere. Anderson bringer eksempler fra sin egen familiehistorie på, hvor langtrukken og besværlig en proces, det før i tiden kunne være, at udvikle, patentere og licensere en lille dims til havevanding eller en ny bilmodel. Der skulle kæmpe investeringer i maskiner og arbejdskraft til, og risikoen for at blive snydt eller plagieret var altid til stede.I dag designer et online fællesskab dimsen hurtigere og bedre, prototypen fremstilles billigt og hurtigt på en avanceret 3D-printer, og derefter kan man downloade designet og selv producere eller eventuelt forbedre designet på sin egen computer og 3D-printer derhjemme – i hvert fald inden for en overskuelig fremtid. Patenter og plagiat er en saga blot, for alle er vindere, når ideerne udveksles frit, og konkurrencen i stedet står på kvalitet og leveringsdygtighed.

Min mor er ikke ægte »maker«, for hun har trods alt ikke anskaffet sig en 3D-printer eller et Print On Demand-center med bogbinderi endnu, men hun har favnet teknologien og tankegangen og er dermed en del af det, Chris Anderson kalder den »nye industrielle revolution«.

Det optimale er ikke længere masseproduktion med lav enhedsomkostning som i Henry Fords tid, hvor kunderne kunne få biler i alle farver, så længe de valgte sort. Nu vil og kan hver kunde få sit eget unikt tilpassede produkt, og det er muligt, fordi stadig flere produktionsprocesser automatiseres, og computere og robotter er ligeglade med, om de skal male alle bilerne sorte, eller om hver enkelt skal dekoreres ud fra et individuelt design uploadet af køretøjets fremtidige ejer.Chris Anderson er optimist, og det smitter. Især kan man som dansker glæde sig over den pointe, at den nye industrielle revolution indebærer tilbagetrækning af ellers outsourcet produktion fra lavtlønsområder, fordi for eksempel kontrol med forsyningskæden bliver vigtigere end lønomkostninger i takt med, at en stadig mindre del af udgifterne går til manuel arbejdskraft.Bogens stil er meget amerikansk, hvilket i denne sammenhæng betyder veloplagt, tankevækkende, rodet, fuld af anekdoter og ulidelige gentagelser og irriterende vanskelig at lægge fra sig. På trods af lidt oversættelses-anglicismer såsom iværksætteren, som »lærte at fryse plankton«, når han i virkeligheden nok »fandt ud af« det, og de to herrer, der flikkede et »blåstemplet projekt sammen« (blueprint?), er Makers en spændende og relevant bog at få ud på dansk. Kom i gang med at tænke design og produktion på en ny måde. Ellers gør min mor det.

Weekendavisen, 14.12.2012

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *