Terror. Historien om David Headleys planer om et angreb på Danmark er åndeløst spændende.

Kaare Sørensen: Halshug. Historien om en terrorplan. 350 sider. Vejl. pris 300 kr. People’sPress.

Af RASMUS DAHLBERG

Nogle spændingsfilm får én til at sidde helt ude på kanten af stolen, mens man bider negle og næsten ikke kan vente med at få at vide, hvordan det ender.

Sådan er det også med journalist Kaare Sørensens eminent velskrevne stykke fortællende journalistik om den pakistansk-amerikanske terrorist David Headley, som stod bag massakren på 166 uskyldige mennesker i Mumbai i 2008, og som efterfølgende udså sig Danmark som terrormål.

Det er godt gjort, eftersom de fleste læsere jo udmærket ved, at planerne blev forpurret i sidste øjeblik. Alligevel vender man hver side i bogen med bankende hjerte og høj puls i tindingerne.

David Coleman Headley blev født i 1960 af en pakistansk far og en amerikansk mor og levede de første 45 år af sit liv under navnet Daood Sayed Gilani. Ligesom den markante forskel mellem hans ene brune og ene blå øje har hans personlighed fra begyndelsen været splittet mellem en fri vestlig opdragelse og en streng islamistisk kultur.

Amerikaneren i ham blev stofmisbruger og womanizer, mens den rettroende muslim fulgte Koranens ord bogstaveligt og fordømte de frafaldne og svagttroende.

Det var under et besøg i en kæmpemoské i Lahore i Pakistan i vinteren 2000, at Gilani/Headley blev hellig kriger. En plakat opfordrede til at donere penge til jihad mod Indien, og den da 40-årige lyshudede muslim med en broget fortid som narkokriminel ringede til det oplyste nummer.

På den måde kom han i kontakt med den religiøse Jamaat-ud-Dawah-bevægelse, hvis militante gren Lashkar-e-Taiba kæmpede for Kashmir-provinsens selvstændighed og mod inderne som hævn for drab på civile i området.

Hurtigt kastede han sig over våbentræning og intensive Koran-studier, og da Osama bin Ladens tro følgere året efter angreb USA den 11. september, befandt den amerikanske muslim sig for alvor i stødzonen mellem civilisationerne. Han var på samme tid forfærdet over angrebet på sit hjemland og jublende begejstret for al-Qaedas spektakulære hug i brystet på Vesten.

Ironisk nok var det Headleys kontakter hos de amerikanske myndigheder, til hvem han havde sladret om sine forbindelser i narkomiljøet, der beskyttede hans identitet, mens han i de første år af det nye årtusind lagde grundstenene til sin nye karriere som terrorist.

På særdeles behændig vis krydsklipper forfatteren mellem forskellige lokaliteter og perioder. På den måde får de heldigvis aldrig realiserede planer om et storstilet angreb i Danmark en fremtrædende rolle i bogen, og det fungerer fortrinligt. For selv om hundredvis af døde og sårede i Indien objektivt set er »værre« end en ikke-gennemført aktion herhjemme, gør det bogen uhyggeligt vedkommende og relevant for den danske læser.

Kaare Sørensen skriver med både blødt schwung og skarp pen, hvilket resulterer i en uhyre læseværdig hybrid mellem spændingslitteratur og kritisk journalistik på højt niveau. Terrorangrebet på en række hoteller og andre mål i Mumbai er beskrevet som var det en Tom Clancy eller Chris Ryan-roman, mens Politiets Efterretningstjeneste spydigt udstilles for i pressemeddelelser at takke amerikanerne for samarbejdet, selvom æren vist mest tilfalder FBI og NSA, hvis grundige aflytnings- og overvågningsarbejde førte til Headleys anholdelse i Chicagos O’Hare-lufthavn den 2. oktober 2009.

Når man efter endt læsning af denne bog sidder med nedbidte negle og indre billeder af halshuggede journalister på Jyllands-Posten, lemlæstede gardere i Københavns gader og en ubehagelig bevidsthed om selv at have boet på missionshotellet Nebo, hvor Headley indlogerede sig under en af sine researchrejser til København, bliver man næsten helt glad for, at amerikanerne lytter med.

Terrortruslerne mod Danmark er virkelige, meget virkelige. David Headley nåede næsten i mål, inden han blev fældet og efterfølgende sang som en lille fugl på fængselsgangen. Dér kommer han til at sidde frem til sommeren 2039. Spørgsmålet er, hvor mange andre af hans slags, der er derude.

Weekendavisen, 15.11.13

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *