Magtfuld. Meget mærkelig bog rammer plet lige mellem to stole.

Peter Horn og Nina Uller: Magt til hverdagsbrug – Af en … dagbog. 224 sider. 299 kr. Executive Magazine’s Books.

Af RASMUS DAHLBERG

Alt handler om sex. Undtagen sex. Sex handler om magt. Således lyder et berømt citat, som tilskrives Oscar Wilde, selv om det formentlig er en anakronisme, idet ordet sex ikke blev brugt som navneord i den frække betydning på hans tid. Det er forfatterne til denne bog imidlertid ligeglade med, selv om de nævner de vise ord, for citatets ophavsmand anonymiseres ligesom alle andre personer, der optræder i teksten, herunder Hørup, Nixon og Brorson, hvilket forekommer virkelig absurd. Tekstens ophavssituation fortaber sig også i det uvisse, for angiveligt er Peter Horn og Nina Uller, henholdsvis forretningsmand og officer af linjen, blot udgivere af en dagbog, der i virkeligheden er skrevet af en unavngiven, mystisk fortæller, som beskriver sig selv på denne måde: »Kvinde, blond, gråblå øjne, 37 år, 190 cm på høje hæle, stærkt intelligent og hurtigt opfattende.« Derudover får vi at vide, at hun deler visse karakteristika med en amerikansk starlet, filmstjerne og sangerinde, nemlig IQ (163) og brystmål (102). Alt i alt lidt af en mundfuld, som det ville kræve et vist mål af selvtillid at swipe til højre, hvis man som mand faldt over hende på Tinder.

Bogen består af to dele: Først et langt dagbogsuddrag, som fortæller jeg-personens historie fra den privilegerede opvækst over lægestudiet på Københavns Universitet og en uundgåelig modelkarriere til vilde oplevelser i Los Angeles som de kendtes samtaleterapeut og jetsetliv som konsulent på topniveau. Dernæst et kortere afsnit med modeller og arbejdsopgaver, som læseren kan bruge til at udfordre og udvikle sit eget syn på magt som et vilkår og et redskab i hverdagen og ikke mindst på jobbet. Denne del er rendyrket managementlitteratur, som vil få enhver slipsedreng til at gnide sig i hænderne ved udsigten til endnu en kugle til karrierekanonen, mens første del fremstår som en business-thriller, der skal eksemplificere og personificere de modeller og pointer, som behandles i afslutningen. Det er slet ingen dårlig idé på denne måde at koble et narrativ og en teoretisk tilgang til det spændende emne, og det kunne være blevet en vej ud af den fælde, som de fleste ledelsesbøger falder i, nemlig en forudsigelig vekslen mellem halvtørre modeller uden kobling til virkeligheden og spændende cases (sat med grå baggrund), som ikke rigtigt sættes i relation til modellerne.

Desværre matcher forfatternes talent ikke helt deres ambitionsniveau. Den skønlitterære del af bogen er så amatøragtigt udført, at man kun læser videre i håb om, at der dog må være bare én eller anden form for mening med det hele, men selv om plottet til sidst går op, er der ikke strejf af spænding eller dramatisk fremdrift i teksten. Hvis man vil fornøje sig med en dansk business-thriller, er Birgitte Erhardtsens Bristepunktet(2007) stadig noget af det ypperste, og her kan man også få værdifuld indsigt i magtspil mellem mennesker – med rigtigt meget at vinde og tabe.

Den navnløse hovedperson drives frem af en begivenhed, som fandt sted, mens hun stadig var lægestuderende: Hun blev undervist i anatomi med brug af et afsjælet legeme og kom i den forbindelse på sporet af en hemmelighed, der får enorm betydning for både hendes egen og andres karrierer. Hvad pointen helt præcist er med det, er uklart, men der skal i hvert fald lig på bordet, og det i massevis. Man sidder tilbage og håber, at man, brystmålet til trods, havde været klog nok til aldrig at gå på date med denne blondine fra helvede.

Weekendavisen, 15.01.2016