Katestrofehistorie #3: Bølgegang i broen

Frem til udgivelsen af min næste bog 100 års katastrofer i efteråret blogger jeg små katastrofehistorier, som sætter fokus på det ofte katastrofale samspil mellem mennesker og maskiner. Del, kommenter og tip mig gerne om andre spændende cases!

De ingeniører, som var med til at designe og konstruere Tacoma Narrows Bridge, skulle have gjort deres hjemmearbejde ordentligt. Næsten 100 år tidligere – i 1854 – var datidens længste hængebro, Wheeling Suspension Bridge, nemlig styrtet sammen under påvirkning af en storm. Ifølge øjenvidneskildringer havde broen bevæget sig mere og mere op og ned, som om den for hver ”bølge” opsamlede stadig mere energi fra vinden. Til sidst måtte tilskuerne flygte i panik fra nedfaldende stumper.

Selv om det altså var kendt, at hængebroer i nogle tilfælde kunne flå sig selv i stykker ved selv forholdsvis lave vindhastigheder, byggede man broen over Tacoma Narrows uden først at gennemføre vindtunnelforsøg eller lignende, der kunne have afsløret, at broen var alt for smal, og at høje autoværn på hver side af kørebanen skabte turbulens og fik den til at fungere som en flyvinge. Resultatet blev en alvorlig latent fejl i form af et design, der var sårbart over for såkaldt ”strukturel resonans” – en form for ophobning af energi fra påvirkninger, som når en gynge på legepladsen får stadig mere fart på for hver gang, man skubber til den.

”Galloping Gertie”, som Tacoma Narrows Bridge blev kaldt, endte sine dage under tæt medieovervågning den 7. november 1940 klokken ca. 11 om formiddagen. Eneste offer blev en cockerspaniel ved navn Tubby, som uheldigvis befandt sig på bagsædet af Leonard Coatsworths bil, da han huggede bremserne i og sprang ud for at løbe alt, hvad remmer og tøj kunne holde tilbage mod fast grund. Både en fotograf (Howard Clifford) og en professor Farquharson forsøgte at redde den lille hund ud, men den var blevet opskræmt af broens voldsomme bevægelser og bed Clifford, hvorefter d’herrer måtte retirere. Da broen styrtede, faldt bilen de næsten 70 meter ned i Tacoma Narrows strømhvirvler. Man fandt aldrig liget af Tubby. Forsikringen udbetalte efterfølgende Leonard Coatsworth $450 i erstatning for bilen og $364,40 for løsøre, bl.a. et stk. hund.

This entry was posted in Danish and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *