Katastrofehistorie #2: Vi evakuerer ikke!

Frem til udgivelsen af min næste bog 100 års katastrofer i efteråret blogger jeg små katastrofehistorier, som sætter fokus på det ofte katastrofale samspil mellem mennesker og maskiner. Del, kommenter og tip mig gerne om andre spændende cases!

Det er skræmmende at læse udskriften af kommunikationen i cockpittet om bord på Saudia Flight 163, som den 19. august 1980 måtte nødlande i Riyadh kort efter start pga. brand i bagenden af flyet. Både maskinisten og andenpiloten forsøgte igen og igen at få kaptajnen til at tage hurtigere beslutninger og give præcise ordrer, men han var tydeligvis forvirret og svarede ofte ”huh?” til de andres spørgsmål, selv om der var tale om standard procedurer. Ind imellem brød han tilmed ud i arabisk skønsang, hvilket må have været en stressrelateret reaktion.

Klokken 18:28, ca. et kvarter efter, at branden blev opdaget, sagde maskinisten: ”Jeg foreslår, at vi afbryder brændstofforsyningen, så snart vi lander”. ”Okay”, svarede kaptajnen fraværende. ”Så snart vi lander”, gentog maskinisten. ”Okay”, lød det igen fra kaptajnen. ”I samme øjeblik hjulene tager banen”, gentog maskinisten igen. ”Okay”, var det stadig fraværende svar, han fik. Kort efter sagde maskinisten: ”Gav De brandslukningskøretøjerne besked om at køre om til bagenden af flyet så hurtigt som muligt?” ”Ja”, svarede andenpiloten, mens kaptajnen uforstående mumlede ”Huh?”

Klokken 18:32 spurgte chefstewardessen kaptajnen: ”Ønsker De, at vi skal evakuere passagererne, så snart vi står stille?” Hun fik intet svar. Klokken 18:35, ca. 30 sekunder før landingen, gav kaptajnen den sidste ordre, der blev optaget på flyets sorte boks: ”Bed dem… bed dem om ikke at evakuere.” Den blev desværre fulgt. Samtlige 287 passagerer og 14 besætningsmedlemmer omkom ved den røggaseksplosion, som raserede hele kabinen, efter at flyet var blevet bragt til standsning på jorden. Alle var formentlig i live ved selve landingen, og hvis evakueringen var blevet iværksat øjeblikkeligt, kunne mange have overlevet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *