Titanic #4: Intet er sort eller hvidt

Hver dag fra tirsdag den 10. april til søndag den 15. april blogger jeg en lille historie om Titanic i anledning af 100-året for passagerskibets jomfrurejse og forlis. Teksterne bygger på kapitlet om Titanic fra min kommende bog 100 års katastrofer.

Myten om Titanic fremstiller ofte livet om bord på damperen frem til forliset som det rene paradis for underklassen, som nu endelig var på vej mod et nyt og bedre liv. Men f.eks. var der problemer med røverier ombord dagen før katastrofen, ligesom man har kendskab til et antal taskenspillere og lurendrejere blandt passagererne, som ved hjælp af f.eks. korttrick havde tænkt sig at udnytte den afslappede stemning på Titanics jomfrurejse til at berige sig. Heroverfor står en elite, som typisk fremstilles som udelukkende interesseret i egen overlevelse.

Derfor er der grund til at fremhæve en enkelt repræsentant for den absolutte overklasse på Titanic, hvis opførsel den skæbnesvangre nat vidner om, at intet i historien er sort eller hvidt. Rigmanden Benjamin Guggenheim valgte efter kollisionen sammen med sin sekretær at klæde om til kjole og hvidt for at gå ned med stil. Inden havet tog ham, bad han et besætningsmedlem om at overbringe en afskedshilsen til hans kone. Hans sidste ord var: ”Ingen kvinde skal efterlades om bord på dette skib, fordi Ben Guggenheim var en kujon.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *