Titanic #3: Heltene i maskinrummet

Hver dag fra tirsdag den 10. april til søndag den 15. april blogger jeg en lille historie om Titanic i anledning af 100-året for passagerskibets jomfrurejse og forlis. Teksterne bygger på kapitlet om Titanic fra min kommende bog 100 års katastrofer.

Titanics maskinfolke blev efter forliset beskrevet som helte, der frivilligt ofrede deres liv dybt nede i det dødsdømte fartøjs skrog, drevet af en selvopofrende, indædt kamp til det sidste for at opretholde strømforsyningen til det synkende skib. Men øjenvidneberetninger tyder på, at fyrbøderne og maskinfolkene kom op på agterdækket cirka en halv time før Titanic forsvandt under overfladen.

Selv andenstyrmand Charles Lightoller – som oplyste til den amerikanske undersøgelseskommission, at alle maskinfolkene og de fleste af fyrbøderne døde på deres poster – angav i sin selvbiografi fra 1935, at de slap ud. I øvrigt var der både en generator samt batterier på Titanic til at drive elforsyningen til belysningen og radioanlægget, hvorfor det overhovedet ikke var nødvendigt for besætningen at udføre selvmorderiske heltegerninger i maskinrummet under forliset.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *