Titanic #1: Nærmere Gud til dig

Hver dag fra tirsdag den 10. april til søndag den 15. april blogger jeg en lille historie om Titanic i anledning af 100-året for passagerskibets jomfrurejse og forlis. Teksterne bygger på kapitlet om Titanic fra min kommende bog 100 års katastrofer.

De fleste kender historien om orkestermedlemmerne, som ofrede sig selv for at berolige passagerne på det synkende Titanic ved at spille til den bitre ende, mens havet steg omkring dem på dækket. Selv titlen på det sidste stykke, som flød fra deres instrumenter, er velkendt: ”Nærmere Gud til dig”. Men ikke et eneste vidneudsagn fra katastrofeskibet knytter denne salme til Titanics sidste timer, og af gode grunde har det ikke været muligt at indsamle oplysninger direkte fra musikerne, som alle omkom ved forliset.

Meget tyder imidlertid på, at det var et helt andet nummer, orkesteret spillede, nemlig ”Song d’Automne”, en ragtime som havde været et stort hit i London i begyndelsen af 1912. Det passer også bedre med de mange vidnesbyrd om, at orkesteret udelukkende spillede glade, lette sange, mens Titanic gik ned, ikke sørgelige salmer.

Men hvor stammer så historien om, at det var ”Nærmere Gud til dig”, der blev fremført, så fra? Formentlig fra musikeren Ellwand Moody, til hvem orkesterlederen, Wallace Hartley, på et tidligere tidspunkt havde betroet, at hvis han nogensinde skulle befinde sig om bord på et synkende skib, så ville han spille netop dette musikstykke, som var en af han yndlingssalmer.

Det kunne have været “Nærmere Gud til dig”, orkesteret spillede, mens Titanic gik ned. Det er en god historie. Men formentlig heller ikke mere end det.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *